Όταν η σχολική μελέτη γίνεται «περιπέτεια»…

Σε πολλές περιπτώσεις για τις οικογένειες όταν το παιδί επιστρέψει από το σχολείο ξεκινά η … «περιπέτεια» της μελέτης. Σίγουρα δεν υπάρχει η χρυσή συνταγή του διαβάσματος και σαφώς οι «τεχνικές» της μελέτης διαφοροποιούνται ανάλογα με την προσωπικότητα κάθε παιδιού, όμως υπάρχουν κάποιες απλές συνήθειες που μπορούν να κάνουν τη διαδικασία του διαβάσματος καλύτερη. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι τις παρακάτω «συμβουλές» θα πρέπει να τις εφαρμόζουμε συστηματικά και όχι αποσπασματικά, ώστε να γίνουν μια μόνιμη συνήθεια στην καθημερινότητα των παιδιών.

Παρακάτω ακολουθούν απλές συμβουλές για τη σχολική μελέτη:

  1. Φροντίζουμε τα παιδιά να έχουν ένα σταθερό περιβάλλον στο οποίο διαβάζουν. Καλό θα ήταν να διαβάζουν στο δωμάτιό τους, όμως εαν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα δεν θα πρέπει να αλλάζουμε το χώρο του διαβάσματός τους. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας σταθερός χώρος όπου το παιδί διαβάζει.
  2. Θα πρέπει να απομονώσουμε όποιο ερέθισμα υπάρχει στο χώρο που διαβάζει το παιδί και μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή.
  3. Ενημερώνουμε το παιδί πόσο χρόνο έχει για τη μελέτη των μαθημάτων του και βάζουμε στο χώρο που διαβάζει ένα ρολόι (μπορεί το παιδί να μην γνωρίζει την ώρα όμως του εξηγούμε ότι για παράδειγμα όταν ο δείκτης πάει στον αριθμό τέσσερα θα πρέπει να έχεις τελειώσει δύο ασκήσεις). Είναι πολύ σημαντικό να μην γίνεται το διάβασμα μια μακρόσυρτη διαδικασία καθώς τοσο το παιδί όσο και οι γονείς εξαντλούνται και δημιουργούνται εντάσεις.
  4. Τονίζουμε στο παιδί ότι μπορεί να μας κάνει οποιαδήποτε διευκρινιστική ερώτηση, χωρίς όμως στο τέλος να αναγκαζόμαστε να «του πούμε όλο το μάθημα»!

Η σχολική μελέτη αποτελεί μια δύσκολη και για πολλά παιδιά μια βαρετή διαδικασία..Φροντίζοντας εμείς κάποιους εξωτερικούς παράγοντες ίσως βοηθήσουμε να κάνουμε το διαβασμά τους πιο αποτελεσματικό!

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email