Πόσο συχνά χρησιμοποιούμε τη λέξη «όχι» στα παιδιά;;

Σύμφωνα με έρευνες ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 6 ετών έχει ακούσει τη λέξη «όχι» πάνω από 400 φορές ημερησίως! Και γιατί αυτό να είναι κακό;; Γιατί τα παιδιά που ακούνε το «όχι» πολύ συχνά τείνουν να αναπτύξουν φτωχές γλωσσικές δεξιότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους. Επιπλέον, όταν το «όχι» χρησιμοποιείται σε υπερβολικό βαθμό χάνει την σημασία του και την ουσία του αφού τα παιδιά σιγά σιγά αγνοούν όχι μόνο το «όχι» μας αλλά και εμάς τους ίδιους. Τα παιδιά απεχθάνονται τη λέξη αυτή όσο και εμείς οι γονείς τη στιγμή που την ξεστομίζουμε.

Πώς όμως θα τους μάθουμε να συμπεριφέρονται σωστά αν δεν πούμε τη λέξη «όχι» ορισμένες φορές μέσα στη μέρα; Ας δοκιμάσουμε το εξής: να λέμε το «όχι» χωρίς να το λέμε, να το χρησιμοποιούμε, χωρίς να το χρησιμοποιούμε, μετατρέποντας απλώς την άρνηση σε κατάφαση. Για παράδειγμα αν μας ρωτήσει το παιδί μας: «Μαμά θέλω να φάω παγωτό» και εμείς θέλουμε αρχικά να πούμε «όχι…ποτέ παγωτό πριν το φαγητό» ας δοκιμάσουμε να το πούμε λίγο διαφορετικά «Ναι μπορείς να φας παγωτό αφού πρώτα φας το φαγητό σου»..

Είναι σημαντικό να μην λέμε «ναι» σε όλα αλλά και να μην λέμε «όχι» σε όλα. Δοκιμάστε μέσα στη μέρα να περιορίσετε τα «όχι» και απλώς την άρνησή σας να τη μεταφράζετε σε κατάφαση και θα δείτε ότι σταδιακά τα παιδιά θα έχουν καλύτερες αντιδράσεις στις δικές σας «απαγορεύσεις»!

Πηγή: leximathia.gr

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email