Συμβουλευτική Γονέων: Πότε είναι απαραίτητη και πώς μπορεί να βοηθήσει;

Η ανατροφή των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία είναι μια δύσκολη και συχνά πολύπλοκη διαδικασία λόγω των έντονων ρυθμών ζωής και των πολλών υποχρεώσεων. Οι ρυθμοί ζωής, οι αρκετές απαιτήσεις από το σχολικό περιβάλλον, η έλλειψη χρόνου και συχνά τα απρόβλεπτα γεγονότα της ζωής μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στον γονέα ως προς το μεγάλωμα των παιδιών και να τον κάνουν να αισθανθεί αβοήθητος. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι η οικογένεια είναι ένα δυναμικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από σχέσεις, οι οποίες εξελίσσονται συνεχώς.

Η Συμβουλευτική Γονέων είναι η συνεργασία γονέα – ψυχολόγου που σκοπό έχει την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο γονέας ή το παιδί. Επιπλέον, η συμβουλευτική γονέων είναι απαραίτητη όταν το παιδί παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών, θεραπείας της συμπεριφοράς ή λογοθεραπείας. Οι γονείς με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορούν να βοηθήσουν έμπρακτα το παιδί που βιώνει συναισθηματική ανωριμότητα, δυσκολίες στο σχολικό πλαίσιο ή προβλήματα συμπεριφοράς.

Ο κάθε γονιός αδιαπραγμάτευτα κάνει ό,τι καλύτερο για τα παιδιά του, όμως στην πορεία της ανατροφής του παιδιού μπορεί να προκύψουν δυσκολίες. Κατά τις συνεδρίες οι γονείς υποστηρίζονται στο ρόλο τους και εκπαιδεύονται σε δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία του παιδιού τους. Στόχος της συμβουλευτικής γονέων είναι η ενδυνάμωση του ρόλου του γονέα, ώστε να είναι οι ίδιοι σε θέση να βοηθήσουν το παιδί να αυτονομηθεί και να ωριμάσει συναισθηματικά.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email