Πόσο εύκολα μπορούν τα παιδιά να «χειριστούν» τους γονείς τους;

Ένα παιδί μπορεί να εμφανίσει χειριστική συμπεριφορά προς τους γονείς του ακόμη και από τη βρεφική ηλικία. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ένα συνεχές κλάμα το οποίο σταματά όταν δίνουμε στο παιδί αυτό που αναζητά από εμάς. Σε ένα πείραμα που έγινε σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό διαπιστώθηκε ότι ενώ τα μωρά τεσσάρων μηνών ήταν ήσυχα όλη την ημέρα, λίγο πριν ή όταν έβλεπαν τη μαμά τους άρχισαν να κλαίνε, δημιουργώντας βέβαια ενοχές στη μαμά τους. Η μαμά όταν έβλεπε το μωρό να κλαίει το ερμήνευε ότι το μωρό ήταν θυμωμένο μαζί της, που το εγκατέλειψε όλη την ημέρα και το μωρό αισθανόταν παντοδύναμο γιατί με αυτό τον τρόπο είχε την αποκλειστική προσοχή της μαμάς του.

Σε μεγαλύτερα παιδιά όμως αυτή η συμπεριφορά είναι περισσότερο εμφανής. Φράσεις όπως «Δεν μ’αγαπάς πια! Αν με αγαπούσες θα με πήγαινες βόλτα!» ή «Ο μπαμπάς του Κώστα τον αγαπάει περισσότερο από ότι εσύ εμένα, αφού του αγόρασε το παιχνίδι που του ζήτησε» σίγουρα περισσότερο ή λιγότερο ο καθένας θα τις έχετε ακούσει. Τα παιδιά προκειμένου να «πάρουν» αυτό που επιθυμούν –υλικό αγαθό ή μη- «εκμεταλλεύονται» συναισθηματικά τους γονείς τους. Αυτές οι φράσεις στοχεύουν στις ενοχές που μπορεί να έχουν οι γονείς απέναντι στα παιδιά τους και τις περισσότερες φορές είναι αποδοτικές. Τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν αυτή τη συμπεριφορά συνειδητά αλλά ασυνείδητα, καθώς μαθαίνουν εύκολα και γρήγορα να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με το ποιόν έχουν απέναντί τους. Τα παιδιά στην προσπάθειά τους να κερδίσουν πράγματα δοκιμάζουν και προκαλούν τον γονέα. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν τα όρια των γονιών τους και προσδιορίζουν τα δικά τους.

Πώς ο γονιός μπορεί να περιορίσει αυτή τη συμπεριφορά του παιδιού;

  1. Εξηγείστε στο παιδί με ειλικρίνια τη συμπεριφορά του ανάλογα με την ηλικία του
  2. Μην «υποκύπτετε» σε αυτό που σας ζητάει το παιδί και μην αλλάζετε γνώμη. Είναι σημαντικό να κρατάτε σταθερή την άποψή σας απέναντι στο παιδί.
  3. Παρατηρείστε τη δική σας συμπεριφορά και δείτε εαν και εσείς, άθελά σας, δείχνετε στο παιδί να είναι χειριστικό, χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως είναι ο εκφοβισμός ή η δωροδοκία.
  4. Οριοθετήστε το παιδί και χρησιμοποιήστε σταθερές συνέπειες για να μάθει το παιδί στη ματαίωση της επιθυμίας του.

 

Πηγή: familylife.gr

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email