Προσδοκίες γονέων: αποθαρρύνουν ή ενθαρρύνουν τα παιδιά;

Οι προσδοκίες των γονιών σχετικά με τις επιδόσεις των παιδιών τους στο σχολείο ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες τις επηρεάζουν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Συχνά οι ασυνείδητα υψηλές προσδοκίες των γονιών δεν συνάδουν με τις δυνατότητες των παιδιών, κάτι το οποίο οδηγεί τα παιδιά στο να έχουν άγχος για τις επιδόσεις τους, μειωμένη αυτοπεποίθηση ή και άρνηση. Για παράδειγμα όταν οι καλύτερες επιδόσεις ενός παιδιού δεν είναι ποτέ αρκετές για τους γονείς, το παιδί θα πιστέψει ότι δεν θα είναι ποτέ αρκετά καλό στα μάτια των γονιών του.

Θα υπέθετε κάποιος ότι για να μην δημιουργήσουμε στα παιδιά τέτοιου τύπου συναισθήματα δεν θα πρέπει να τα πιέζουμε ή δεν θα πρέπει να έχουμε προσδοκίες από αυτά. Η απάντηση όμως είναι όχι! Οι μηδενικές απαιτήσεις, από την άλλη, κάνει ένα παιδί να μην προσπαθεί καθόλου και για τίποτα. Οι προσδοκίες των γονιών θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές των δυνατοτήτων των παιδιών και να ανταποκρίνονται στην προσπάθεια των παιδιών. Οι γονείς θα πρέπει να βοηθούν το παιδί να αναπτύσσει τον χαρακτήρα του. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί δεν επενδύει χρόνο και προσπάθεια για τα πράγματα που καταπιάνεται, θα πρέπει να το ωθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και να αυξήσουν τις προσδοκίες του. Αυτό βέβαια για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και να δοθεί στο παιδί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι θετικοί, να έχουν εφικτές προσδοκίες από τα παιδιά τους, να αναγνωρίζουν τη μοναδικότητα του παιδιού και να μην το συγκρίνουν με τα αδέρφια του ή με άλλα παιδιά του περιβάλλοντός τους!

Πηγή: parentshelp.gr

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email