Μερικά λόγια για την Ψυχοθεραπεία..

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Αν ψάξει κανείς στην βιβλιογραφία, σε άρθρα, σε δημοσιεύσεις, θα ανακαλύψει πληθώρα ορισμών. Μεταξύ αυτών και ορθοί ορισμοί, οι οποίοι μπορούν να γίνουν κατανοητοί από όλους, μα ίσως λίγο περισσότερο από όσους έχουν ήδη την εμπειρία μιας ψυχοθεραπευτικής συνάντησης.

Οι άνθρωποι που χτυπούν την πόρτα του ειδικού, συνήθως βιώνουν ή έχουν βιώσει μια δύσκολη κατάσταση και αισθάνονται την ανάγκη να την επεξεργαστούν. Συναντάμε τους ανθρώπους σε σταυροδρόμια, να βρίσκονται αντιμέτωποι με τους φόβους, τις αγωνίες, τις επιθυμίες τους, μπροστά σε σημαντικές προσωπικές αποφάσεις ή σε αντικειμενικά δύσκολες και κάποιες φορές επώδυνες καταστάσεις.

Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να αναπτυχθεί μια  σχέση μεταξύ θεραπευτή – θεραπευόμενου, ικανή να παράγει διεξόδους και προσωπικές απαντήσεις μέσα από τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν την διεργασία. Μέσα στη θεραπευτική σχέση δημιουργείται ο χώρος , όπου θα  διερευνηθούν τόσο οι δυσκολίες όσο και οι δυνατότητες του θεραπευόμενου. Αν υποθέσουμε πως η αφετηρία της θεραπείας είναι το τώρα, ξεκινάμε  μια πορεία προς το μέλλον, αξιοποιώντας παράλληλα την εμπειρία από το παρελθόν. Είναι πολύ βασικό να κατανοήσουμε ποιες είναι αντικειμενικές συνθήκες και ποιες οι επιλογές που μας έφεραν σε αυτό που είμαστε σήμερα. Αυτή η δεύτερη ανάγνωση της προσωπικής μας ιστορίας ευνοεί την ουσιαστική κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων και οδηγεί στο να θέσουμε τους όρους για έναν πιο λειτουργικό τρόπο ύπαρξης και συνύπαρξης.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια απαιτητική διαδικασία και δεν παρέχει «έτοιμες» λύσεις. Αντίθετα προϋποθέτει δέσμευση, συνέπεια και προσωπική επεξεργασία. Προϋποθέτει το θάρρος που θα μας  επιτρέψει να αναγνωρίσουμε τη δυσκολία και τη δύναμη που μας τραβά να προχωρήσουμε  με ουσιαστικό τρόπο προς τα εμπρός. Δημιουργεί το πλαίσιο, όπου είναι δυνατό να παραχθεί ο τρόπος , ο μοναδικός για τον καθένα,  με τον οποίο θα δώσει  απαντήσεις στα θέματα που τον απασχολούν.

Αν μπορούσα να παραβάλλω την ψυχοθεραπεία, θα έλεγα πως είναι με έναν άλλο τρόπο «Ποίηση» και ποιείται απο τον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Όπως το ποίημα απο τη στιγμή που θα γραφτεί είναι πέρα απο τον ποιητή και πέρα από κάθε ανάγνωση, αυθύπαρκτο, έτσι και η θεραπευτική σχέση έχει τη δική της δυναμική. Έχει τους δικούς της συμβολισμούς και τις δικές της αναλύσεις. Έχει  νόημα προσωπικό και αλήθεια. Αλήθεια, που κυρίως την αισθάνεσαι παρά τη βάζεις σε λόγια, μα που όσο την επεξεργάζεσαι γίνεται βίωμα ξεκάθαρο και φωτεινό.

Δήμητρα Βαρδαλαχάκη

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email