Μαθησιακές Δυσκολίες: Το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή!

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι ένας όρος που τα τελευταία χρόνια τον ακούμε όλο και πιο συχνά. Παρόλα αυτά δεν είναι εύκολα αποδεκτός ακόμη και αν πρόκειται για την πιο «ελαφριά» μορφή του.

Πάντα υπήρχαν μαθητές που αντιμετώπιζαν δυσκολίες κατά τη διαδικασία της μάθησης. Η διαφορά όμως είναι ότι σήμερα αυτές οι δυσκολίες φέρουν πια έναν τίτλο, μπορούν να διαγνωστούν και επομένως να αντιμετωπιστούν από τους ίδιους τους μαθητές με τη βοήθεια ειδικών και των ίδιων των γονιών. Όμως οι αντιδράσεις των γονέων στο άκουσμα των Μαθησιακών Δυσκολιών είναι για ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών αρνητικές. Μια συχνή αντίδραση είναι η άρνηση της κατάστασης και η «επίθεση» στον ειδικό που ανέφερε κάτι τέτοιο για το παιδί του..Πολλοί είναι οι γονείς που καταλογίζουν στους ίδιους το «φτέξιμο» των προβληματων του παιδιού και αναρωτιούνται εαν έκαναν κάτι που οδήγησε τελικά το παιδί να έχει αυτό το «πρόβλημα». Τέλος, υπάρχουν και οι γονείς που είναι δίπλα στα παιδιά τους και απλά προσπαθούν να τους εξασφαλίσουν το κατάλληλο περιβάλλον και τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση των δυσκολιών τους.

Τι γίνεται όμως με το ίδιο το παιδί;

Οι χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο και οι συνεχείς προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα οδηγούν σε ματαίωση και συχνά ένα παιδί με Μαθησιακές Δυσκολίες μπορεί να σκέφτεται ότι είναι κατώτερος από τους συμμαθητές του. Αυτό λοιπόν που επιλέγει ένα παιδί να κάνει, σε ένα περιβάλλον που είναι πολύ συχνή η σύγκριση μεταξύ των παιδιών, είναι να αποσυρθεί, να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια, χτίζοντας έτσι την άμυνά του! Για αυτό τον λόγο οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες χρειάζονται διαρκώς επιβράβευση και ενθάρρυνση τόσο από τους γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς.

Τέλος πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι όταν μιλάμε για τις Μαθησιακές Δυσκολίες δεν πρέπει να αναφερόμαστε σε ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί ή σε μια αρρώστια. Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι δυσκολίες που πρέπει το παιδί να μάθει να χειρίζεται..

Πηγή: e-psychology.gr

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email