Εφηβεία – Η συναρπαστική είσοδος στην ήβη

Η εφηβεία ορίζεται ως το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στο παιδί που ήμουν και στον ενήλικα που θα γίνω. Ο έφηβος καλείται να διαχειριστεί τις μεγάλες αλλαγές , που συντελούνται στο σώμα του παράλληλα με τις αλλαγές στον συναισθηματικό του κόσμο. Καθώς αποχαιρετά την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με ευθύνες που πριν δεν του αναλογούσαν.

Ο έφηβος θέλει χώρο και χρόνο να επεξεργαστεί τις αλλαγές, να αποχαιρετήσει την παιδική ηλικία που έχει φύγει ανεπιστρεπτί, να ανακαλύψει το νόημα και να τοποθετήσει στο κόσμο την προσωπική του ταυτότητα. Έχει ανάγκη να κλείστει στο δωμάτιο του, έχει ανάγκη να αμφισβητήσει, έχει ανάγκη να μοιραστεί τις σκέψεις με τους φίλους του, έχει ανάγκη να ερωτευτεί.

Χρειάζεται να κατανοήσουμε ως έφηβοι, αλλά και ως ενήλικες που βρισκόμαστε κοντά σε εφήβους πόσο απαιτητική είναι αυτή η περίοδος, με την ορμητική δύναμη, την γλυκιά μελαγχολία, τις ματαιώσεις, τον έρωτα, την αγωνία και όλες εκείνες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που αντηχούν πρώτη φορά με αυτήν την ένταση.

Κατανοώ τον έφηβο δεν σημαίνει του στερώ κάθε όριο ή ευθύνη που του αναλογεί. Αντίθετα σημαίνει επιμένω στο όριο, επιμένω στην ευθύνη. Φαίνεται οξύμωρο. Ενώ στο όριο αντιστέκεται, το όριο αποζητά, ώστε να νίωσει ασφαλής μέσα στο χαος των αλλαγών.

Κατανοώ τον έφηβο σημαίνει ταυτόχρονα, αφουγράζομαι τις ανάγκες και τις αγωνίες του. Σημαίνει είμαι ευέλικτος και ανοιχτός, του επιτρέπω να μοιράζεται εκείνα που επιθυμεί.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Θα μπορούσε να γράψει κανείς τόμους βιβλίων για να εξηγήσει την ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωής. Κι η αλήθεια είναι πως αν ένας ειδικός δηλώσει τα παραπάνω θα έχει πράξει «καλώς». Ωστόσο κάθε γονέας και κάθε έφηβος είναι πολύ ξεχωριστός και πέρα από όσα «γενικώς» χαρακτηρίζουν αυτην την ηλικία ο καθένας μας την βιώνει διαφορετικά.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Σημαίνει ότι πέρα από το όποιο «επείγον» αυτης της περιόδου, η ουσία βρίσκεται στο βλέμμα που υποδηλώνει τη σχέση. Το βλέμμα του έφηβου στον καθρέφτη του, η σχέση με τον εαυτό του. Τα βλέμματα που τον περιβάλλουν, οι σχέσεις με τους σημαντικούς Άλλους.

Το ουσιώδες είναι η Σχέση, ο τρόπος δηλαδή  με τον οποίο σχετιζόμαστε σε όποια ηλικία, με αλλά και πέρα όσων την χαρακτηρίζουν.

Η εφηβεία αφυπνίζει, ξεβολεύει, ονειρεύεται, διεκδικεί για αυτό και είναι τόσο απαιτητική και συνάμα τόσο γοητευτική.

Βαρδαλαχάκη Δήμητρα

Συστημική – Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email