Εγκυμοσύνη και λοχεία..

Η εγκυμοσύνη παρουσιάζεται ως μία από τις πιο τρυφερές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Είναι αλήθεια, πως όλοι υποκλινόμαστε σε αυτό το μικρό θαύμα που συντελείται μέσα στο γυναικείο σώμα.

Παράλληλα αποτελεί και μία περίοδο βαθιάς αλλαγής και περιορισμών. Ακόμα και η πιο «εύκολη» κύηση, απαιτεί εσωτερική επεξεργασία. Καθώς προετοιμαζόμαστε για την είσοδο του νέου μέλους, το σώμα μας αλλάζει, η συντροφική σχέση αλλάζει, το σπίτι αλλάζει, οι σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη(μεγαλύτερα παιδιά) της οικογένειάς και της ευρύτερης οικογένειας (γονείς-παππούδες) αλλάζουν.

Η εγκυμοσύνη απαιτεί να επαναπροσδιοριστούμε και να ωριμάσουμε κι άλλο. Αυτή η απαίτηση επιβάλει την «αλλαγή». Η προϋπάρχουσα ισορροπία ταράζεται και αυτό είναι που δυσκολεύει. Ταυτόχρονα όμως ανοίγεται ένας δρόμος για να αναπτυχθούν νέες δυνατότητες που παράγουν Ζωή.


Η πρώτη περίοδος με το βρέφος.

Κατά την περίοδο αυτή, η νέα μητέρα καθημερινά προσλαμβάνει νέες πληροφορίες από την αλληλεπίδραση της με το βρέφος. Καθώς αναπτύσσεται ο δεσμός μεταξύ τους τα συναισθήματα πληθαίνουν.

Αντίστοιχα η σχέση του ζευγαριού εμπλουτίζεται και απόκτα πιο βαθιές ρίζες εάν και οι δυο γονείς σταθούν στην νέα κατάσταση, που έχει παραχθεί ως προϊόν της αγαπητικής σχέσης, με υπευθυνότητα.

Στον εσωτερικό κόσμος της μητέρας αναδύονται ερωτήματα, αγωνίες, συναισθήματα και σκέψεις πρωτόγνωρες. Η λοχεία είναι μια βαθιά υπαρξιακή περίοδος, με την έννοια πως δίνει την ευκαιρία να επεξεργαστούμε και να νοηματοδοτήσουμε ξανά τις σχέσεις, τις επιλογές, τις προτεραιότητες και τις βεβαιότητες μας.

Χρειάζεται να κατανοήσουμε τις δυσκολίες αυτής τις περιόδου με προσωπική επεξεργασία, είτε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είτε πρωτύτερα ώστε να είμαστε σε θέση να χαρούμε την ομορφιά της «νέας μας Ζωής».


Βαρδαλαχάκη Δήμητρα

Συστημική – Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

 

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email